Tips houdbaarheid bloemen
Tips om uw snijbloemen langer mooi te houden
Het plukken van de bloemen (kijk eventueel ook onder plukregels)
- Kies bloemknoppen die net beginnen te ontluiken (bloemknop heeft al kleur). Zitten de knoppen nog heel dicht dan gaan ze (ook thuis) mogelijk niet open. Zijn ze te ver open dan zullen de bloemen eerder uitgebloeid zijn.
- Weet u vooraf in welke vaas u de bloemen wilt gaan zetten dan kunt u daarop de steellengte afstemmen. Hoe korter de stengel hoe langer de bloemen meegaan. Heeft u nog geen vaas in gedachten of geeft u de bloemen cadeau dan kunt u het beste een steellengte van ongeveer 50 cm aanhouden. Als er op lengte die u wilt knippen nieuwe knoppen, zijscheuten zitten, dan graag boven deze knoppen afknippen, zodat er nog nieuwe bloemen kunnen komen.
- Knip de stelen met een scherp bloemenschaartje. In de pluktuin zijn speciale, scherpe bloemenschaartjes voor het plukken aanwezig.
- Pluk geen bloemen op het heetst van de dag. De pluktuin is dinsdag tot en met vrijdag van half 1 tot half 6 open en zaterdag van 11 tot 5 uur.
-
Wilt u na het plukken nog enige tijd in de tuin vertoeven, zet dan uw bloemen zolang in een van de aanwezige emmers met water. Uw bloemen blijven dan vers terwijl u nog even van de tuin geniet.
-
Moet u de bloemen nog een stukje vervoeren, neem dan een emmer met water of een natte krant mee.
Verzorgen van de bloemen
- Verwijder van alle bloemen de onderste bladeren. Haal alle bladeren van dat deel van de stengel dat straks in het water komt te staan. Blad wat in het water hangt gaat snel rotten. Wat niet alleen gaat stinken, maar ook de levensduur van de bloemen aanzienlijk bekort.
- Snijd de stelen op lengte, rekening houdend met de vaas waarin ze moeten komen. Hoe korter de stengel hoe langer de bloem meegaat. Snijd de stelen schuin en zo gaaf mogelijk af. Snijden is beter dan knippen, bij knippen (vooral met een gewone schaar) kunnen de stengels dicht geknepen worden waardoor ze niet genoeg water meer kunnen opzuigen.
- Houtige stengels, stengels met melksap of holle stengels hebben een speciale behandeling nodig voor verdere verwerking zie onderaan deze bladzijde.
- Eventueel stuifmeel verwijderen. Stuifmeel van bijvoorbeeld lelies geven vlekken welke er maar moeilijk weer uitgaan. Als de bloemen ergens staan waar ze in contact kunnen komen met kleding, kunt u het beste eerst de helmknoppen vewijderen.
- Plaats de bloemen direct na het afsnijden in een vaas of emmer warm water (40 tot 60 oC) met sijbloemenvoedsel. Laat ze zo enkele uren staan en herstellen, vooraleer ze te verwerken. Warm water bevat minder zuurstof dan koud water. Het warme water rekent af met eventuele in de stengels opgesloten lucht. Sommige bloemen laat je best water optrekken op een donkere, koele plaats (bv. tulp, anemoon, roos, gerbera). Warmwaterbehandeling gaat hangen van de bloemen tegen en is vooral bij tuinbloemen belangrijk. Wacht tot de bloemen hersteld zijn alvorens ze verder te verwerken.
- Zet de bloemen in een schone vaas of emmer. Bijvoorkeur geen zinken, metaalachtige vaas omdat deze de levensduur van uw boeket verkorten. Het schoonhouden van vazen is heel belangrijk. Alleen omspoelen met warm water is niet voldoende. Reinig ze met een scheutje bleekwater of maak ze schoon met een afwasproduct.
- Zet de bloemen in handwarm water. Warm water bevat minder zuurstof, wat schadelijk is voor de bloem. Geef houtachtige stengels veel water; om verrotting van de stengels te voorkomen.
- Voeg of snijbloemenvoedsel (dit bevat ondermeer suiker) of een theelepeltje (niet te veel!) chloor of bleekwater of een suikerklontje toe aan het water. Dit dood de bacteriën.
- Ververs het water om de dag.
- Zet de bloemen niet te krap, de stelen moeten de ruimte hebben.
- Zet het boeket niet in de volle zon en niet op de tocht.
- Zet het boeket niet in de directe nabijheid van rijp fruit als bananen. Fruit vormt ethyleengas, wat bloemen doet verwelken. Vooral anjers zijn hier heel gevoelig voor.
Extra verzorging houtige stengels
Houtige stengels van struiken, heesters nemen slecht water op. Verwijder de onderste bladeren en snijd de uiteinden van de stengels schuin af. Nooit de uiteinden schoonschrapen of platslaan. Dit werd eerder wel aangeraden, maar dit veroorzaakt wonden waarop onder water bacteriën gaan groeien welke de levenduur van de bloemen verkorten.
Extra verzorging holle stengels
Holle stengels, zoals bijvoorbeeld van lupine, ridderspoor kunnen gevuld worden met water. Dit vegroot de houdbaarheid. Snijd de stengel recht tot iets schuin af. Houd de bloem op zijn kop en giet de stengel vol met koud water. Sluit de stengel af met vochtige watten. Een elastiekje om de voet van de stengel kan inscheuren tijdens afsluiten met watten voorkomen. De watten voorkomen dat het water er meteen weer uitloopt en door de watten heen kan de bloem toch nog water opnemen. Zet de bloemen vervolgens bij de andere bloemen in warm water met snijbloemenvoedsel.
Extra verzorging stengels met melksap
Sommige stengels als papavers, euphorbia's bevatten melksap wat er na afsnijden uitloopt. Houdt na het afsnijden van de stengels deze 10 tellen in bijna kokend water. Snijd daarna nog een heel klein stukje van het behandelde deel af. Zet de bloemen vervolgens bij de andere bloemen in warm water met snijbloemenvoedsel.
Extra verzorging tulpen
Tulpen hebben vaak zwakke, in bochten gedraaide stengels. U kunt de tulpen mogelijk weer recht maken. Soms zit er in tulpen die even zonder water hebben gestaan een luchtbel in de stengel. Deze verhindert de opnamen van water waardoor ze slap hangen. Prik in de stengel, net onder de bloem met een gesteriliseerde naald een gaatje zodat de lucht kan ontsnappen. Wikkel de bloemen na het schuin afsnijden van de stengels in kranten of pakpapier en zet ze enkele uren in koud water waaraan snijbloemenvoedsel is toegevoegd.
Dorskampweg tegenover 15
6704 PB Wageningen