Adres

 

 

Tuinhulp gezocht (knie uit de kom)

Als gevolg van een ongelukkige sprong om de nek door autistische jongen eind februari 2015 waarbij hij mijn knie uit de kom heeft geschopt, heb ik helaas toch blijvend kraakbeenletsel aan mijn knie opgelopen. Tot voor kort was me steeds gezegd dat ik geen blijvend letsel had, maar een revalidatieprobleem.  De in april 2015 door de Gelderse Vallei in Ede gemaakte MRI was - naar nu in het CWZ in Nijmegen blijkt - a.g.v. ongecontroleerde zenuwschokken niet scherp, waardoor schade niet volledig te beoordelen was. Zowel de orthopeed in de Gelderse Vallei als tijdens de second opinion de orthopeed van de Medinova Kliniek in Rozendaal in juli hebben gezegd dat er geen schade op de MRI te zien was en me niet gemeld dat deze eigenlijk niet duidelijk genoeg was om dit te kunnen beoordelen. Omdat ik klachten hield en nog steeds niet volledig kon buigen en strekken had ik eind november 2015 in het CWZ in Nijmegen afspraak met 3e orthopeed. Deze melde dat hij het n.a.v. bestaande MRI niet echt kon beoordelen en is er een CT scan gemaakt. Hierop is helaas kraakbeenschade te zien.

Tot op heden is - ondanks allerlei ontwikkelingen - kraakbeenschade niet te herstellen en is het permanent beschadigd. Ik zal niet meer kunnen knielen, hurken, bukken enz., mijn knie zal zeer blijven doen, ik zal (meer) artrose krijgen en op termijn een kunstknie moeten krijgen.  Op dit moment is mijn eigen knie nog te goed om deze al te laten vervangen door een kunstknie. Vooralsnog kunnen mensen maximaal 2x een kunstknie krijgen en gaan ze 10 a 15 jaar mee, o.a. afhankelijk van de belasting. Vandaar dat medici liefst ook zo lang mogelijk wachten met plaatsen van een kunstknie. Ook zijn niet alle klachten over met een kunstknie. Volgens onderzoek van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen houdt deel van de mensen pijnklachten en heeft 70% van de mensen klachten bij knielen en 25% bij tuinieren. Ik vraag me af; is dit laatste percentage van het totaal aantal mensen die enquete hebben ingevuld of alleen van de mensen die ook daadwerkelijk tuinieren. Waarschijnlijk zijn dit dan ook nog wel hobby-tuiniers die niet als beroep een hele dag tuinieren. De vraag is dus, zelfs met een kunstknie wat kan ik dan daadwerkelijk aan tuinwerk nog doen. 

Heel slecht nieuws, zowel voor mij persoonlijk (thuis en hobby-matig kan ik ook aantal dingen niet meer) als voor de pluktuin. Ik heb afgelopen jaren mijn hele ziel en zaligheid in de pluktuin gelegd en wil deze dan ook heel graag houden en verder ontwikkelen, maar niet ten koste van mijn gezondheid. Ik ben proefondervindelijk aan het kijken wat ik allemaal nog wel zelf kan en wat ik niet meer kan. Verder moet ik gaan nadenken of er manieren zijn om de taken die ik niet zelf meer kan op een andere manier uit te laten voeren.

Er is een ergotherapeut in de pluktuin geweest om te kijken of ik mijn werkzaamheden anders kan uitvoeren. Belangrijkste conclusies zijn;

  • zoveel mogelijk afwisselen, alle taken maar kort uitvoeren.
  • knie niet draaien, altijd alleen bewegen in de richting van de neus van je voet.
  • zware taken, als spitten, zoveel mogelijk door anderen proberen te laten uitvoeren. Zelf maximaal 10 a 15 minuten spitten en dan wat anders doen.
  • probeer het tuinwerk te versimpelen; bijvoorbeeld graspaden die je moet maaien i.p.v. paden die je moet wieden. Borderranden zodat je geen kanten hoef te steken. Borders op hoogte zijn gezien de omvang van de tuin helaas geen optie.
  • aangepast gereedschap. Bijvoorbeeld een schoffel met steel van ongeveer 80 cm zodat ik zittend wieden kan wieden en niet hoef te knielen, hurken. Een woelvork of spork ipv een spade
  • (verrijdbaar) zitkrukje met een zijsteun om weer overeind te kunnen komen. Zitkrukje moet net iets lager zijn dan een gewone stoel, maar niet zo laag als de tuinbankjes die je standaard kunt kopen want zover kan ik (nog) niet buigen. Komende tijd maar kijken of ik hiervoor iets in elkaar kan knutselen.
  • gereedschap, spullen op hoogte opbergen zodat niet hoef te bukken. Helaas is dat met de bestemmingsplan regels van de Wageningse Eng vooralsnog lastig te realiseren.  

Ik ben aan het kijken wat ik kan aanpassen aan gereedschap, werkwijze enz. plus wat en hoeveel tuinwerk ik dan daarmee kan uitvoeren. 

Ik ben aan het nadenken over andere oplossingen zoals: kan ik op de een of andere manier, bijvoorbeeld door de theetuin, tuintherapie, kunst in de tuin enz, voldoende inkomsten genereren om tuinhulp voor de klussen die ik niet zelf kan uitvoeren in te kopen. Mocht iemand een goed idee hiervoor hebben dan hoor ik dat graag !!!! Daarnaast ga ik kijken of ik meer vrijwilligers kan vinden (vluchtelingen van POL?).

Ook hoop ik nog steeds via #DeltaLloyd, de aansprakelijkheidsverzekering van de andere betrokken persoon, een tuinman vergoed te kunnen krijgen. Ik had gehoopt dit al voor het begin van het seizoen 2015 gekregen te hebben. Maar helaas het is nu begin 2018 en #Delta #Lloyd erkent zijn aansprakelijkheid - zelfs nu ik n.a.v. een krantenartikel een getuige van het ongeval heb - nog steeds niet. Delta Lloyd (nu NationaleNederlanden) vind dat een door een om de nek springend 12 jarig autisch kind van 50 kg per ongeluk uit de kom geschopte knieschijf niet onder hun aansprakelijkheid vallen. Ik ben nu een deelgeschil gestart om via een uitspraak van de rechter alsnog de aansprakelijkheid erkent te krijgen. Ik hoop en ga ervan uit dat de rechter dit wel onder de aansprakelijkheid van Delta Lloyd vind vallen.

De medisch expert van Delta Lloyd vond (n.a.v. de bevindingen van de eerste 2 orthopeden) dat het psychisch is (ook een knie die van het vocht na 5 maanden nog 2x zo dik als normaal was), geen blijvende schade tot gevolg kan hebben (wat nu dus wordt tegengesproken door kraakbeenletsel op CT scan), niet veroorzaakt kan zijn door hun client en ze daarom niet aansprakelijk zijn. Belachelijk vind ik dat! Wat valt dan wel onder hun aansprakelijkheid? DeltaLloyd heeft een regelingsvoorstel gedaan waarin ze (klein) deel van de schade willen vergoeden maar zonder erkenning van hun aansprakelijkheid. Ik vind echter dat ze volledig aansprakelijk zijn. Ik ben nu (m.b.v. letselschadebureau en een advocaat) een deelgeschild bij e rechtbank over de aansprakelijkheid gestart. Weet u vergelijkbare gevallen of jurisprudentie van ander vergelijkbaar ongeval dan hoor ik dat graag van u.

Gezocht tuinhulp. Mocht u zin hebben om (keer) in de pluktuin te komen helpen heel erg graag. Ook eenmalig een paar uurtjes hulp is zeer welkom! Er zijn allerlei klussen te doen, lichtere en zwaardere klussen.

Afgelopen periode hebben we met alle vrijwilligers samen al veel aangepakt. Zo zijn o.a. de blauwe bessen, kruisbessen, bramen, druiven, appels, de theetuin en de borders rondom het grasveld weer min of meer op orde. Er is echter nog steeds het nodige te doen om de pluktuin weer geheel op orde te krijgen. We proberen de tuin voor de opening in 2018 zo veel mogelijk weer op orde te krijgen en seizoensklaar te maken. Ook zouden we graag een aantal zaken - zoals bijvoorbeeld de aanleg van een nieuw blauwe bessenveld, een nieuw kruisbessenveld, een nieuw aardbeienveld, die als gevolg van mijn ongeluk in 2015 helaas zijn blijven liggen alsnog op te pakken en aan te leggen.

Heeft u ideeen over hoe ik de pluktuin of mijn werkzaamheden aan mijn beperkingen kan aanpassen dan hoor ik dat graag van u.

 

 

 

 

 

 

Zoeken

Webshop                Nu te plukken
webshop      blok 2 plukken web
 
  Cadeaubon          Abonnement

overzicht bonnen      IMG 3190 abonnement web

 
Boeketten               Bloemstukken
dscn2268 500    grafstuk 1b

 

Workshops           Yogales  

blok 2 web    20190612 091102 web

 

Groepen            Combi arrangement

PluktuinDeBosrandGroep 1      PluktuinDeBosrandGroep 3

 

Kinderfeestjes         Verhuur

089 500   PluktuinDeBosrandGroep 3

High Tea                    Picknick

high tea web      PluktuinDeBosrandGroep 2

Moordspel               Duurzaam

moordspel    IMG 6294