Selecteer de taal

images/fotos/showcase/uitzicht2.jpg

Pluktuin de Bosrand, Dorskampweg t.o. 15, 6704 PB Wageningen

images/fotos/showcase/cosmeas-v2.jpg
images/fotos/showcase/aalbessen.jpg
images/fotos/showcase/zelf_plukken.jpg
images/fotos/showcase/vrijgezellenfeest.jpg
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Thee/Koffie

PluktuinDeBosrandGroep 5

Adres

 

 

vanaf 2007 tot 2015, binnenkort volgt update vanaf 2015

Eind 2007 is braakliggende grond aangekocht. In eerste instantie was dit een lang en smal perceel welke niet aan de openbare weg lag. Later is met 2 andere landeigenaren van kavel geruild waardoor een perceel aan de openbare weg werd verkregen. Mei 2008 is begonnen met aanleg van een klein deel van de toen nog hobbymatige tuin. In 2009 is verder gegaan met de aanleg van de hobbytuin, er zijn  bloemenborders met vaste planten aangelegd en is er kleinfruit als zomer- en herfst-frambozen, aardbeien, doornlozen bramen, aalbessen, kruisbessen en tafeldruiven aangeplant. De blauwe en zwarte bessen waren wel besteld, maar werden helaas niet geleverd. In het najaar zijn alsnog een aantal bessenstruiken aangeplant. Eind 2009 was ongeveer een zesde van de 8333 m2 grote tuin aangelegd. In het voorjaar van 2010 zijn er nog aantal (enigszins) besdragende amerikaanse bosbessen bijgeplant en is er nog een aardbeienveld bij aangelegd. Ook zijn er voor de start van de pluktuin extra bloemborders aangelegd. De tuin was in eerste instantie gekocht en aangelegd als hobbytuin, naast een (parttime) baan, in april 2010 is Pluktuin de Bosrand als bedrijf gestart en is het verder ontwikkeld als pluktuin.

p1010021-500

In het voorjaar van 2011 is het stukje grond rechts van de ingang in gebruik genomen (rechter deel van bovenstaande foto) en is er nog fruit bijgeplant. Ook zijn er diverse andere soorten zomerbloemen geplant en gezaaid zodat de keuze nog diverser is geworden.  Het assortiment van de pluktuin is het voorjaar van 2012 verder uitgebreid met een fruithaag van diverse soorten appels, peren en pruimen. Het wordt een lage fruithaag waarbij de haag geleid gaat worden op hoogte van 70 cm en 1,10 meter. In 2014 zijn de eerste paar appels geoogst en in 2015 de eerste pruimen en peren. In het  voorjaar van 2013 zijn 100 cranberries aangeplant. A.g.v. mijn ongeval in 2015 zijn ze helaas overwoekert geraakt en hebben ze het niet gered.  Eind 2014 zijn er nieuwe soorten kruisbessen (vrijwel stekelloos) en blauwe bessen (i.v.m. spreiding van de oogsttijd) aangeplant. A.g.v. van mijn ongeval zijn de blauwe bessen helaas ook overwoekert geraakt en zijn omdat grond niet zuur werd gehouden (o.a. met bladafval, houtsnippers) zijn ze gaan kwijnen. Ze zijn helaas nog steeds niet goed hersteld.

Vanaf 2015 hebben we nog maar 1 veld met aardbeien. Op de plek waar de aardbeien eerder gestaan hebben zijn  andere fruitsoorten zoals kiwibessen, kruisbessen, japanse wijnbessen en blauwe bessen geplant.

In het bloemen gedeelte staan diverse vaste planten zoals ondermeer pioenrozen, floxen, hortensia´s, margrieten, dropplanten, echinacea, veronica´s, rozen, herfstasters en nog veel meer. Daarnaast wordt er ieder jaar een breed assortiment aan eenjarige zomerbloemen gezaaid zoals reuzen zinnia´s, cosmea, zonnebloemen en nog veel meer zomerbloemen. Verder zijn er voor laat in het seizoen heel veel dahlia´s geplant. In de winter 2013/2014 waren ondanks de zachte winter een aantal mooie dahlia's dood gegaan en was het assortiment dahlia's afgelopen seizoen iets te beperkt. Voor 2015 zijn er nieuwe soorten snijdahlia's (Dahlia Karma) in diverse kleuren aangekocht.

In het fruitgedeelte van de pluktuin staan nu ongeveer 200 aardbeienplanten, 200 rode aalbessen, enkele witte aalbessen, 150 zwarte bessen struiken, 175 Amerikaanse bosbessen struiken, 60 rode plus witte kruisbessenstruiken, 500 herfstframbozen (waarvan 1 rij gele), 150 zomerframbozen, 50 witte en blauwe (sommige daarvan pitloze) tafeldruiven, 25 bramenstruiken, 25 japanse wijnbessen, 50 rabarber, 10 pruimen, 20 appels, 20 peren, 9 kiwibessen en jostabessen.

In het najaar van 2015 hebben we een theepluktuin aangelegd. Hier kunt u kruiden of bloemen plukken om verse thee van te zetten en op het grasveld te genieten van uw vers geplukte thee en het uitzicht.

We wilden de pluktuin graag toegankelijker maken voor mindervaliden, ouderen met rollators en ouders met kinderwagens. We hebben de houtsnipperpaden vervangen door graspaden en halfverharde paden. Als halfverharding zijn in 2014 een aantal paden met Schots graniet gruis aangelegd. Helaas werkte dit in de praktijk toch niet zo goed. Ondertussen is groot deel van deze paden overgenomen door het gras. 

Van 2019 tot en met 2021 is een deel van de pluktuin verhuurd aan Chris van Pluktuin Sayuran voor telen en verkopen van groenten en keukenkruiden. Sinds januari 2022 wordt dit gedaan door Francine van Pluktuin de Basis. 

 

Na 10 jaar ligt er nu eindelijk een concept bestemmingsplan voor het buitengebied. Als het goed is wordt die eind van dit jaar definitief en kunnen we een vergunning gaan aanvragen voor een schuilgelegenheid/schuur/binnenruimte van 50m2. We hopen dat na indienen van een aanvraag (november 2022?) de vergunning eind 2022 - begin 2023  toegekend gaat worden en we (als we er budget voor hebben)  voor de start van het seizoen van 2023 een binnenruimte gerealiseerd hebben. We willen die grotendeels zelf gaan bouwen. Mogelijk mag er ook een kelder gerealiseerd worden, dat zou veel extra opslagruimte en overwinteringsplek voor onze dahlia's kunnen bieden. Voor bouw van de binnenruimte zoeken we nog sponsors of fondsen. Kijk op tabblad crowdfunding voor meer informatie.

De komende tijd zal de pluktuin nog verder ontwikkeld worden. Wilt u de ontwikkelingen en aanbiedingen van de pluktuin volgen dan kan dit tegenwoordig ook via facebook  (Pluktuin de Bosrand) en twitter, het twitteraccount is @pluktuinbosrand.

Zoeken

Webshop                Nu te plukken
webshop      blok 2 plukken web
 
  Cadeaubon          Abonnement

overzicht bonnen      IMG 3190 abonnement web

 
Boeketten               Bloemstukken
dscn2268 500    grafstuk 1b

 

Workshops           Yogales  

blok 2 web    20190612 091102 web

 

Groepen            Combi arrangement

PluktuinDeBosrandGroep 1      PluktuinDeBosrandGroep 3

 

Kinderfeestjes         Verhuur

089 500   PluktuinDeBosrandGroep 3

High Tea                    Picknick

high tea web      PluktuinDeBosrandGroep 2

Moordspel               Duurzaam

moordspel    IMG 6294

images/fotos/slideshow/welkom/PluktuinDeBosrandIngang_1.jpg
images/fotos/slideshow/welkom/PluktuinDeBosrandAalbessen.jpg
images/fotos/slideshow/welkom/PluktuinDeBosrandBoeket_1.jpg
images/fotos/slideshow/welkom/PluktuinDeBosrandBlauwebessen.jpg
images/fotos/slideshow/welkom/PluktuinDeBosrandBorderGrasveld_1.jpg
images/fotos/slideshow/welkom/PluktuinDeBosrandWorkshopBloemschikken_1.jpg
images/fotos/slideshow/welkom/PluktuinDeBosrandBloemDahlia_1.jpg
images/fotos/slideshow/welkom/PluktuinDeBosrandGrasveld_1.jpg
images/fotos/slideshow/welkom/PluktuinDeBosrandWorkshopJam_1.jpg
images/fotos/slideshow/welkom/PluktuinDeBosrandBoeket_2.jpg
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow