• Vitis vinifera ´Boskoop Glory’ (blauw, begin september - half oktober)

Boskoop Glory is een oud Nederlands druivenras met goed smakende (kleine) blauwe druiven, eveneens zeer geschikt voor teelt in openlucht. Dit ras hoeft niet gekrent te worden, is minder vatbaar voor schimmel en is eerder rijp. De druiven zijn al begin september rijp.

 

 • Vitis vinifera 'Glenora' (pitloos, blauw)

  Pitloze druivensoort. Blauwe middelgrote bessen met een zoete smaak.

  Zelfbestuivend zoals alle druiven. Snoeien: in juni. Ervoor zorgen dat de plant niet verwildert en mooi open blijft groeien. Bemesting: in de winter, hoe groter de plant, des te meer kalk de plant nodig heeft.

  Resistent tegen meeldauw. 

 • Vitis vinifera 'Himrod' (pitloos, groengeel)

  Pitloze druivensoort. (USA) Kleur lichtgroen tot geel. Bij volle rijpheid een fijne, zoete (licht muskaat) smaak.

  Himrod heeft middelgrote bessen en een goede opbrengst. Losse, ietwat slordige trossen. De plant is groeikrachtig, makkelijk en vroeg productief.

  Matige resistentie tegen zowel echte meeldauw als valse meeldauw.

  Gebruik: tafeldruif, eventueel wijn.

 • Vitis vinifera 'Lakemont' (pitloos, groengeel, half oktober)
Pitloze druivensoort. Kruising van Ontario X Thomson Seedless (USA). Kleine tot middelgrote groengele ronde tot licht ovale bessen. Stevig vruchtvlees. De trossen zijn lang en tamelijk compact.

Milde zoete smaak.

Rijping rond half oktober. De bessen en trossen lijken op die van zusterras Romulus, doch de bessen van Lakemont zijn een fractie groter, ze scheuren minder gemakkelijk en vallen in het rijpe stadium niet zo snel af.

Tamelijk sterke groei, rechtop met grote bladeren. de vruchtbaarheid is zeer hoog > trosdunning is noodzakelijk. Het ras is wat gevoelig voor misbloei (slechte vruchtzetting) en lamsteligheid.

Matige resistentie tegen valse meeldauw. Goede resistentie tegen echte meeldauw. Als het blad wordt aangetast door valse meeldauw dan blijven de trossen vaak gezond. Gemiddelde winterhardheid (in Nederland geen probleem).

Geschikt als tafeldruif.

 • Vitis vinifera 'Léon Millot' (blauw)

  De Léon Millot is een goed ziekteresistent druivenras. Vroeg rijp en geheel resistent tegen bijna alle ziekten. Alleen met zeer slechte omstandigheden kan meeldauw voorkomen. De trossen zijn wat klein, maar de bessen hebben een heerlijke cassissmaak.
  Dit ras is zeer geschikt voor een kouder klimaat zoals Nederland, en geeft een lekkere bordeauxachtige wijn met een dieprode kleur.
  De Millot kan in principe ook als consumptiedruif (ook wel tafeldruif) gebruikt worden maar is daarvoor minder geschikt dan als wijndruif.
  Hij geeft een lange, smalle en compacte tros met mooi gekleurde, blauwe druiven. Herkomst van Leon Millot: Frankrijk, de Elzas.

 • Vitis vinifera 'Muskat Bleu' (blauw, half september- begin oktober)

Ras met pitten (Zwitserland) Heeft zeer los gevormde trossen met tamelijk grote blauwe bessen. De bessen hebben lichtrood gekleurd sap en hebben een goede smaak met licht muskaat-aroma. Dit laatste is heel uitzonderlijk, omdat deze eigenschap bij blauwe druiven bijna nooit voor komt. Door de zeer los gevormde trossen is krenten niet noodzakelijk.
Muscat Bleu heeft een zeer hoge resistentie tegen echte meeldauw en valse meeldauw. Door de los gevormde trossen kunnen de druiven ook best een poosje aan de stok blijven hangen als ze al zijn gerijpt, zonder dat ze snel gaan rotten. Rijping al vanaf de tweede à derde week van september
Allemaal nogal behoorlijk gunstige eigenschappen dus. Als we er dan toch iets negatiefs over willen zeggen: bij ongunstige omstandigheden tijdens de bloei kan de vruchtzetting te wensen over laten, waardoor de bessen aan de (toch al los gevormde) trossen te ver van elkaar kunnen komen te hangen. Vanwege het voorgaande houdt Muscat Bleu van een beschut plekje (geen wind tijdens de bloei).
Muscat Bleu is met name bedoeld als tafeldruif, omdat de muskaatsmaak bij rode wijnen niet zo op prijs wordt gesteld.

 

 • Vitis vinifera 'Nero' (blauw, half september)

  Van origine Hongaars ras. Geeft tamelijk grote tot grote ovale blauwe bessen aan middelgrote compact gevormde trossen. De bessen hebben stevig vruchtvlees met een zeer goede smaak. Er wordt beweerd dat de bessen van ‘Nero’ een extra hoog gehalte hebben aan resveratrol, waar in recente medische literatuur diverse gunstige effecten voor de gezondheid aan worden toegekend.
  ‘Nero’ rijpt in de tweede helft van september en wordt dus gegarandeerd elk jaar volledig rijp. Door de compact gevormde trossen kunnen ze beter niet te lang aan de stok blijven hangen als ze eenmaal zijn gerijpt.
  Goede resistentie tegen valse meeldauw en redelijke resistentie tegen echte meeldauw.
  ‘Nero’ is zeer geschikt als tafeldruif, maar ook voor het maken van sap of wijn.

 • Vitis vinifera 'Palantina' (wit, half september - begin oktober)

Druivenras met pitten. Van origine Hongaars ras, ook wel bekend is als Prim, of als Augustinustusztusi Muskotaly (CSFT - 159). Zeer fraai uiterlijk en uitmuntende (muskaat) smaak. De bessen kunnen verbranden in de zon (donkere spikkels)

Palatina geeft behoorlijk grote zeer fraai gevormde geschouderde trossen (tot wel 500 gram) met middelgrote ovale bessen. De bessen zijn met hun middelgrote formaat dus wat kleiner dan supermarktdruiven. De trossen hoeven niet te worden gekrent.
Zelfs in het onrijpe stadium valt Palatina al op door haar schoonheid; deze neemt echter nog toe als de bessen in het rijpe stadium een prachtige goudgele kleur verkrijgen. Daar komt nog bij dat de bessen buitengewoon goed smaken door het hoge suikergehalte, het stevige knapperige vruchtvlees en niet in de laatste plaats vanwege het sterke muskaat-aroma, mits dit aroma uiteraard op prijs wordt gesteld. Palatina rijpt al vanaf half september, waardoor zij gegarandeerd elk jaar volledig afrijpt.
Na al deze positieve eigenschappen willen we nog vermelden dat de rijpe trossen beter niet te lang aan de stok kunnen blijven hangen in verband met de kans op rotting. Daarnaast is Palatina wat gevoeliger voor lamsteligheid; dit is het verschijnsel dat een deel van de tros een bruin steeltje kan krijgen en de bessen die onder dit bruine steeltje hangen niet rijp worden.
Palatina heeft een half-opgerichte iets hangende groeiwijze en is daardoor ook goed geschikt om over een pergola te laten groeien. Natuurlijk kunt u Palatina ook verticaal telen (muur, schutting, haag),
Goede resistentie tegen valse meeldauw. Redelijke resistentie tegen echte meeldauw.
Palatina is met name bedoeld als tafeldruif, doch kan ook voor het maken van een witte muskaatwijn worden gebruikt

 • Vitis vinifera 'Romulus' (pitloos, groengeel, eind september)

  Pitloos druivenras. Kruising van Ontario met Thompson Seedless (New York, USA). Kleine tot middelgrote groengele, tamelijk stevige bessen. Met een dunne schil aan middelgrote tot grote lange enigszins compacte trossen. Zoete milde smaak. De pitten zijn klein en zacht derhalve als pitloos ras aangemerkt.

  Romulus rijpt vanaf eind september. De trossen en bessen van Romulus scheuren gemakkelijk en vallen in het rijpe stadium makkelijk af, inclusief het steeltje. Door dit makkelijke afvallen van de rijpe bessen is dit ras niet zo geschikt voor commerciële teelten.

  Sterke groei met grote bladeren. De bladeren kleuren rozerood in de herfst.

  Een gemiddelde resistentie tegen valse meeldauw en matige resistentie tegen echte meeldauw. Goede winterhardheid.

  Romulus is geschikt als tafeldruif.

 • Vitis vinifera 'Salome' (blauw, eind september - begin oktober)

Het Zwitserse blauwe druivenras Salomé (ook wel Siramé) wordt ook in Nederland meer en meer ontdekt als een geschikt vorstbestendig en middelvroegrijpend ras.

De vruchten, dikke bessen (tot 15mm in doorsnee) in grote losse trossen, zijn zowel geschikt als tafeldruif als om wijn mee te maken. In wijn wordt Salomé vooral gebruikt als bijmenging en vergeleken met Merlot: fruitig met voldoende tannine en een dieprode kleur.

 

 • Vitis vinifera 'Solaris' (goudgeel, begin september)

Druivenras met pitten (Duitsland). Kleine goudgele bessen aan kleine tot middelgrote trossen.

Solaris is een van de vroegst rijpende rassen: ± begin september. Indien de trossen in het rijpe stadium nog langer aan de stok blijven hangen, dan verkleuren de bessen naar bruingeel > zeer hoge suikergehaltes.
Neutrale maar zeer zoete smaak.

Een zeer goede resistentie tegen valse en echte meeldauw.

Solaris wordt met name voor het maken van wijn gebruikt en is dan geschikt voor een stevige witte wijn. Ook geschikt als tafeldruif. Door de grote bladeren, de wat hangende groeiwijze en rode herfstverkleuring heeft de plant ook een hoge sierwaarde.

 • Vitis vinifera 'Venus' (pitloos, blauw, eind september)
Pitloos druivenras (universiteit van Arkansas, USA). Geënt op onderstam 161-49. Beste blauwgekleurde pitloze ras voor de teelt in het Nederlandse klimaat.
 
Alle pitloze rassen hebben enkele nadelen ten opzichte van pithoudende rassen. 'Venus' is echter één van de pitloze rassen waar de nadelen binnen de perken blijven; 'Venus' staat te boek als het beste blauw gekleurde pitloze ras voor de teelt in dit klimaat.
 
Redelijk grote ronde blauwe bessen met een sterke waslaag aan aantrekkelijke compacte trossen. De bessen hebben zacht vruchtvlees dat aanvankelijk een aardbei-aroma bezit. Dit ongewenste aroma verdwijnt als de bessen volledig rijp worden.
 
Erg productief, goede trosdunning noodzakelijk. Krenten binnen de trossen is niet noodzakelijk. Rijpt vroeg en wordt derhalve elk jaar volledig rijp.
 
Een goede resistentie tegen echte meeldauw. 'Venus' groeit krachtig met grote bladeren en een enigszins horizontale groeiwijze. Daardoor is 'Venus' extra geschikt om bovenop een pergola te laten groeien. Rode bladverkleuring in de herfst.
 
Venus is bedoeld als tafeldruif. Voor het maken van wijn wordt deze niet aanbevolen.