Adres

 

 

Grape / Traube / Raisin

Wetenschappelijke naam: Vitis vinifera

Druiven met pit of pitloze druiven?

Er is veel vraag naar pitloze druiven. Alhoewel er enkele pitloze rassen beschikbaar zijn die geschikt zijn voor de teelt in het Nederlandse klimaat, dient te worden opgemerkt dat voor alle pitloze rassen geldt dat hier bepaalde gebreken aan kleven, zoals bijvoorbeeld:
druif-4• kleine(re) bessen, en/of:
• ongelijke grootte van de bessen, en/of:
• gemakkelijk afvallen van de bessen (soms inclusief het steeltje), en/of:
• mindere resistentie tegen ziekten, en/of:
• mindere winterhardheid, en/of:
• later rijpingstijdstip, en/of:
• vreemde bijsmaakjes (foxton-aroma), en/of:
• snellere degeneratie van de struik (kortere levensduur), en/of:
• onder sommige omstandigheden worden toch enkele pitten gevormd.

Het is beslist niet zo dat alle pitloze rassen al deze negatieve eigenschappen bezitten. Er is ons echter geen enkel pitloos ras bekend die niet minimaal twee van de genoemde eigenschappen bezit. Bij de keuze van een pitloos ras moet u derhalve enkele concessies doen (ten opzichte van een pithoudend ras) en moet u derhalve overwegen op welke van de bovengenoemde eigenschappen u de concessies zou willen doen. Daar kunt u vervolgens de rassenkeuze van het pitloze ras op afstemmen.
Aan het bovenstaande kan worden toegevoegd dat in de pitten van druiven diverse gezonde inhoudsstoffen aanwezig zijn, waardoor pithoudende rassen kwalificeren als gezonder. Dit geldt dus wel voor alle pitloze rassen.
Tot slot wordt opgemerkt dat pitloze druiven in commerciële teelten meestal kunstmatig worden behandeld met gibberalinen (plantaardig hormoon), teneinde de besgrootte te laten toenemen. Gewoonlijk zorgen de pitten voor de productie van gibberalinen, doch nu de pitten niet aanwezig zijn wordt dit dus met kunstmatige toediening gecompenseerd. Veel consumenten die in de supermarkt pitloze druiven kopen zullen zich dit niet realiseren....
Een nieuwe trend is het gebruik van pitarme rassen. Deze rassen hebben minder en/of kleinere pitten die, in samenhang met stevig vruchtvlees, tijdens het eten bijna niet opvallen. Het gebruik van pitarme rassen kan dus een goed alternatief zijn voor zuiver pitloze rassen

In de pluktuin hebben we zowel pitloze druiven als druiven met pit. U vind er de volgende rassen: Boskoop Glory, Glenora, Himrod, Lakemont, Léon Millot, Muskat Bleu, Nero, Palantina, Romulus, Salome, Solaris en Venus.

Meer informatie over de verschillende rassen kunt u hieronder lezen.

Zoeken

Webshop                Nu te plukken
webshop      blok 2 plukken web
 
  Cadeaubon          Abonnement

overzicht bonnen      IMG 3190 abonnement web

 
Boeketten               Bloemstukken
dscn2268 500    grafstuk 1b

 

Workshops           Yogales  

blok 2 web    20190612 091102 web

 

Groepen            Combi arrangement

PluktuinDeBosrandGroep 1      PluktuinDeBosrandGroep 3

 

Kinderfeestjes         Verhuur

089 500   PluktuinDeBosrandGroep 3

High Tea                    Picknick

high tea web      PluktuinDeBosrandGroep 2

Moordspel               Duurzaam

moordspel    IMG 6294