Adres

 

 

Appelbes (met zwarte bessen). Voor de productie van jam en sap.  De bessen niet direct vanaf de struik eten!

wetenschappelijke naam: Aronia melanocarpa.

Aronia is een bladverliezende heester uit de rozenfamilie, die van nature voorkomt in het oosten van Noord-Amerika. De sierwaarde ontleent hij aan de witte bloesem in april-mei, het gezonde donkergroene blad dat later een felle, meestal rode herfstkleur krijgt en de eetbare rode of zwarte bessen.

Er bestaan twee soorten en de hybride daarvan. Aronia melanocarpa is een vrij kleine, vrijwel onbehaarde struik met zwarte bessen. Aronia arbutifolia wordt hoger, heeft rode bessen die lang aan de plant blijven en is sterk behaard. De hybride Aronia x prunifolia is meestal ook behaard en heeft auberginekleurige bessen. Van de hybride zijn in de afgelopen jaren veel nieuwe cultivars in de handel gekomen, die als fruitgewas worden geteeld.

In de pluktuin staat Aronia melanocarpa 'Viking'. Dit ras is het beste geschikt voor de teelt van appelbessen. Andere varieteiten zijn vaak voor de sier geselecteerd. Het ras 'Viking' blijft een compacte struik, en geeft een grote hoeveelheid vrij grote, dieppaarse tot zwarte bessen.

De appelbes is een mooie, compacte struik van ongeveer een meter hoog. De plant bloeit in het voorjaar met witte schermbloemen. De plant is behalve geschikt voor de fruitproduktie ook een mooie sierheester en de takken kunnen als snijgroen gebruikt worden in boeketten. Doe dit wel pas nadat de bessen zijn geplukt!. De appelbes heeft weinig last van ziekten. Appelbessen bevatten veel antioxidanten en worden daardoor ook wel tot de 'superfoods' gerekend.

De appelbes behoeft geen specifieke snoei. U mag de appelbes het hele jaar door snoeien om de vorm van de plant te verbeteren, maar dit hoeft niet voor de fruitproductie. Wel kan het na enkele jaren aan te bevelen zijn om de struik te verjongen door enkele oude takken te verwijderen.

Appelbessen zijn heerlijk; maar niet direct vanaf de struik de smaak is daar te zuur en wrang voor. Gebruik appelbessen voor het maken van jam en sap (bijvoorbeeld samen met bramen); dan smaken ze heerlijk!

 

 

 

Zoeken

Webshop                Cadeaubon
webshop  overzicht bonnen
 
Boeketten               Bloemstukken
dscn2268 500    grafstuk 1b

 

Workshops              Groepen

blok 2 web    PluktuinDeBosrandGroep 1

 

Kinderfeestjes         Verhuur

089 500   PluktuinDeBosrandGroep 3

High Tea

high tea web 

Moordspel

moordspel